Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (2024)

Wat te doen in Noord-Holland? Er zijn heel veel leuke dingen om te doen in deze veelzijdige kustprovincie. Ik heb 19 tips verzameld voor leuke uitjes in Noord-Holland. Een overzicht met mooie plekken voor een leuk dagje uit: van gratis buitenactiviteiten tot leuke binnenuitjes.

1. Toerist in eigen land bij de Zaanse Schans

Een dagje toerist in eigen land spelen? Zet dan koers naar de Zaanse Schans voor een oer-Hollands uitje. In dit openluchtmuseum komt de geschiedenis tot leven en ervaar je hoe een Zaans dorp er in de 18e eeuw uitzag. Een fotogeniek stukje Nederland vol charmante Zaanse huisjes, molens, authentieke winkeltjes en ambachten, zoals een klompen- en kaasmakerij. De Zaane Schans is gratis toegankelijk, maar voor de musea en molens betaal je wel een toegangsprijs. Bekijk de website van de Zaanse Schans voor meer informatie.

>> Tip: boek een oer-Hollandse dagtour naar de Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (2)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (3)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (4)

2. Bezoek het Muiderslot en forteiland Pampus

Het Muiderslot is een van de bekendste kastelen van Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het imposante slot, dat ooit werd bewoond door de beroemde dichter P.C Hooft, is zowel mooi van buiten als van binnen. In en om het kasteel worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Bekijk de website van het Muiderslot voor meer informatie en de actuele openingstijden & tarieven.

Combineer je bezoek aan het Muiderslot met een overtocht vanuit Muiden naar het onbewoonde forteiland Pampus. De Pampusveer vaart in twintig minuten naar dit eiland vol geschiedenis, waar van alles te beleven valt. Stap bijvoorbeeld aan boord van de Leon Mary voor een virtuele ballonvlucht over De Stelling van Amsterdam. Wat er nog meer te zien en doen is op Pampus? Neem een kijkje op de website voor de activiteiten en actuele openingstijden en prijzen.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (5)

3. Overvaren van Volendam naar Marken

Bezoek het oude vissersdorp Volendam voor een leuk dagje uit in Noord-Holland. Wandel over de beroemde Dijk, eet een vers visje en ga op de foto in traditionele Volendammer klederdracht. Uitgekeken in Volendam? Stap dan aan boord van de Marken Express voor de overtocht naar het voormalige eiland Marken. Je vaart in een half uurtje over het Markermeer naar dit schiereilandje dat vol staat met monumentale houten huizen. Vergeet je camera niet, want Marken is ontzettend fotogeniek! Reserveer hier alvast online tickets voor de boottocht naar Marken.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (6)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (7)

4. Bied mee op de oudste groenteveiling ter wereld

Een leuk uitje in Noord-Holland voor jong en oud? Bezoek Museum Broekerveiling. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan: de oudste groenteveiling ter wereld. In het veilinghuis op water kun je plaatsnemen in de veilingbanken om zelf mee te bieden op groente en fruit.

Maar er is nog meer te zien en te doen in dit beleefmuseum. Zo start er bij het museum een rondvaart door het Rijk der Duizend eilanden. Liever zelf varen? Huur dan een fluisterboot voor een tochtje langs de vruchtbare akkers rond het museum. Handig: boek hier alvast online tickets voor Museum Broekerveiling inclusief rondvaart en veiling.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (8)

5. Terug in de tijd in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een bijzonder leuk museum voor jong en oud. Je leert er alles over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee. In het binnenmuseum, de schatkamer van de Zuiderzee, wordt de maritieme geschiedenis in beeld gebracht. En in het openluchtmuseum ga je terug in de tijd als je over de klinkerstraatjes loopt langs oude visrokerijen en schilderachtige huisjes. Bekijkde website van het Zuiderzeemuseumvoor de actuele openingstijden, entreeprijzen en tentoonstellingen.

>> Lees ook: 12 leuke tips voor een dagje Enkhuizen

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (9)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (10)

6. Met een oude stoomtram door West-Friesland tuffen

En als je dan toch in Enkhuizen bent, stap dan ook eens aan boord van de MS Friesland voor een tochtje over het IJsselmeer naar Medemblik. In dit havenstadje vertrekt namelijk de stoomtram richting Hoorn. Met een oeroude stoomlocomotief tuf je naar deze historische VOC-stad. Een nostalgische tijdreis door het Westfriese platteland. Bekijkde website van de Stoomtramvoor de mogelijkheden en de tarieven.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (11)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (12)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (13)

7. Zie kunst tot leven komen in Fabrique des Lumieres

Wil je je volledig laten omringen door kunst? Bezoek Fabrique des Lumieres in Amsterdam! Dit gloednieuwe museum werd in 2022 geopend in een voormalige gasfabriek op het Westergasterrein. In een enorme industriële ruimte worden kunstwerken met geavanceerde lichtprojecties en begeleidende muziek tot leven gebracht op de metershoge muren, vloeren en zelfs de plafonds.

De openingsexpositie stond in het teken van Weense kunst van onder andere Gustav Klimt en Friedensreich Hundertwasser. De huidige expositie van 2023 neemt je mee langs Spaanse kunst en architectuur en bestaat uit werken van Salvador Dali en Antoni Gaudi. Wil jij je ook laten betoveren? Bestel hier alvast jeonline tickets met tijdslot.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (14)

8. Een duik in de Gouden Eeuw tijdens een dagje Hoorn

Een verrassend leuke stad in Noord-Holland bezoeken? Geniet dan van een dagje uit in Hoorn. In deze voormalige VOC-stad kan je je prima vermaken. Vanaf Amsterdam reis je in slechts een half uurtje met de trein naar hartje Hoorn. Bewonder de historische monumenten tijdens een stadswandeling, ga uitgebreid winkelen in de Hoornse straatjes of stap aan boord van de watertaxi om de mooiste plekjes vanaf het water te ontdekken. Meer leuke tips lees je hier: 12 x zien en doen in Hoorn.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (15)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (16)

9. Vliegen over Nederland bij This is Holland

Vliegen over de mooiste plekjes in Nederland? Dat kan bij This is Holland. Bij deze bijzondere attractie in Amsterdam geniet je van een levensechte 5D-vlucht over de hoogtepunten van ons land. Zo vlieg je onder andere over de Amsterdamse grachten, de kleurrijke bollenvelden en de paarse heide.

De special effects – zoals wind, nevel en geur – geven je tijdens de simulatievlucht het gevoel dat je echt vliegt. Ik vond het echt heel gaaf om op deze manier de mooiste plekken van ons land te zien. De totale experience (inclusief informatieve shows en de vlucht van 9 minuten) duurt ongeveer een uur. Bestel hier alvastonline tickets inclusief tijdslotvoor This is Holland.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (17)

10. Bezoek het street art museum Amsterdam

Je bezoek aan This is Holland kun je prima combineren met andere leuke bezienswaardigheden in Amsterdam Noord, zoals museum STRAAT. Het grootste street art museum ter wereld is gevestigd in de oude Lasloods op de NDSM-werf. Je kunt er maar liefst meer dan 150 kunstwerken van internationale streetartkunstenaars bewonderen. Bestel hier jeonline tickets met kortingvoor STRAAT museum.

Nog meer street art in Amsterdam bewonderen? Bezoek dan het Moco museum. Dit museum hangt vol werken van de befaamde Banksy en andere hedendaagse kunstenaars. Handig: boek alvastonline tickets voor Moco Amsterdam, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Ook leuk:toegang tot Moco Museum én een rondvaart over de grachtenvoor een speciale combiprijs.

>> Lees ook mijn verslag over een bezoek aan het Moco Museum Amsterdam

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (18)

11. Escape room in de buitenlucht: vind de geheime uitgang van Haarlem

Wil je Haarlem samen met je vrienden of familie op een unieke manier ontdekken? Speel dan de Escape Tour. Aan de hand van een app ga je met een groep van twee tot vier personen in de stad op zoek naar hints om de beroemde schilder Frans Hals te helpen ontsnappen uit de stad. Beantwoord vragen en ontcijfer de cryptische aanwijzingen om binnen twee uur de geheime uitgang van de stad te vinden. Ondertussen ontdek je de leukste en onbekende plekjes van Haarlem.

Meer informatie vind je opde website van Escape Tours. Overigens kan je de Escape tour ook spelen in andere Noord-Hollandse steden zoals Amsterdam, Alkmaar, Volendam, Enkhuizen en Naarden.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (19)

12. Een voorjaarsuitje naar de bollenvelden

Wist je dat het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld in de Kop van Noord-Holland ligt? In het voorjaar wordt het gebied aan de kust van Petten tot Den Helder getransformeerd in een groot kleurenspektakel. Een van de hoogtepunten in deze omgeving is de Bloeiende Zijpe fiets- en wandeldag, waarop bollenkwekers toestemming geven om een stukje dwars over hun boerenbollenland te fietsen of wandelen. Een paar jaar geleden fietste door de kleurrijke Zijpepolder en schreef ereen verslagover.

>> Lees ook: hier vind je de mooiste bollenvelden in Nederland

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (20)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (21)

13. Wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wildlife spotten in Noord-Holland? Pak je camera en verrekijker in voor een wandelsafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In dit uitgestrekte duingebied bij Zandvoort is de kans namelijk heel groot dat je oog in oog komt te staan met damherten. En met een beetje geluk spot je ook nog een paar vossen. Vanaf de vier hoofdingangen zijn verschillendegemarkeerde wandelroutesuitgezet: variërend van drie tot tien kilometer. Vergeet niet om vooraf een toegangskaartje te kopen, een dagticket kost €1,50.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (22)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (23)

14. Say cheese op de historische Kaasmarkt in Alkmaar

Alkmaar is een ontzettend leuke stad voor een dagje uit. En dan mag een bezoek aan de traditionele kaasmarkt natuurlijk niet ontbreken. Elke vrijdagochtend van april t/m september kun je op het Waagplein zien hoe de kazen hier al eeuwenlang op dezelfde manier verhandeld worden. De eerstvolgende kaasmarkt staan (onder voorbehoud) gepland op 25 maart 2022. Lees hier alles over mijn kijkje achter de schermen op de grootste en oude kaasmarkt van Nederland.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (24)

15. Met een eendje door de Beemster toeren

Een mini roadtrip door Noord-Holland? Huur een oud eendje bij Ducktrail in Wormer voor een toertochtje door Werelderfgoed de Beemster. Je rijdt door een oer-Hollands landschap langs slootjes en bruggetjes, historische boerderijen en oude molens. Een leuke tussenstop tijdens deze rit maak je in het pittoreske dorpje de Rijp. Indit artikellees je meer over deze leuke tocht door de Beemster.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (25)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (26)

16. Varen in een Vuurlinie huisje door Weesp

Zin in een bijzondere boottocht? In het charmante vestingstadje Weesp kun je meevaren in een varend huisje! De Vuurlinie, een replica van de karakteristieke houten huizen in de voormalige vuurlinie, ligt aangemeerd in het centrum van Weesp. In deze opvallende verschijning vaar je naar Fort Uitermeer voor een wandeling, om vervolgens weer terug te varen naar Weesp. Ga voor de actuele vaartijden en tarieven naarde website van de Vuurlinie.

>> Lees ook: 15 mooie boottochten en rondvaarten in Nederland

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (27)
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (28)

17. Fietsen of wandelen door de Schoorlse duinen

Een van de mooiste natuurgebieden in Noord-Holland? De Schoorlse duinen! In het breedste duingebied van Nederland worden bossen en heide afgewisseld met een maanlandschap van duinen. Al fietsend of wandelend geniet je van prachtige vergezichten over het glooiende duinlandschap. Bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer starten diverse wandelroutes. Ook kun je hier een van de hoogste duinen van Nederland beklimmen. Op 54 meter boven NAP word je getrakteerd op een weids uitzicht over de groene omgeving. Lees ook: fietsen langs de Noord-Hollandse kust vanuit Bergen aan Zee.

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (29)

18. Vanuit Texel de Waddenzee op met een garnalenkotter

Zin in een dagje uitwaaien? Stap dan in Den Helder op de veerpont die je in twintig minuutjes naar Texel vaart. Op dit prachtige Waddeneiland valt van alles te beleven. Mijn aanrader? Ga garnalenvissen op de Waddenzee. In de haven van Oudeschild stap je bij een doorgewinterde visserman aan boord van een Texelse garnalenkotter voor een tocht over de Waddenzee. Nadat de Hollandse garnaaltjes gevangen zijn, mag je ze zelf pellen en oppeuzelen. Lees hier mijn verslag over dit smaakvolle avontuur op zee.

>> Lees ook: 10 leuke tips voor een dagje Texel

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (30)

19. Taartjes eten en fluistervaren in Laag Holland

Een van de leukste uitjes in Noord-Holland? Taartjes eten en fluistervaren bij Theetuin Overleek in Waterland. Een heerlijke plek midden in de weilanden en aan het water. Geniet op het terras van een uitgebreide high tea of huisgemaakte limonade met een versgebakken taartje, terwijl de kippen langs je voeten heen scharrelen. Vervolgens huur je een fluisterbootje om door de smalle slootjes naar bijvoorbeeld Broek in Waterland te varen. Echt genieten! Nog meer leuke tips in de omgeving lees je hier: 8 x zien en doen in Laag Holland

Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (31)

Meer lezen over Noord-Holland

  • Leuke tips en gratis bezienswaardigheden in Amsterdam
  • Vijf fotogenieke dorpjes in Noord-Holland
  • Fietsen langs de mooiste plekken op Texel
  • De leukste hotspots in Amsterdam Noord
Wat te doen in Noord-Holland? 19 leuke uitjes in Noord-Holland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6114

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.